Segmen Review Blog by Syahirah Valiant

Tuesday, February 21, 2017 Jasmi Bakri 12 Comments



Sebagai blogger saya kepengen dong punya follower dan pembaca yang banyak. Nah, saya cari cara dan juga ikut mengamalkan saran yang diberikan teman-teman blogger senior. Saya selalu coba diskusi dengan blogger-blogger kece dan minta masukan tentang gimana saya harus mengelola blog saya. 

Nah, saya pun berkenalan dengan seorang teman dari Malaysia, namanya Noor Maizan. Follower dia banyak banget. 1400 lebih. Gilaaaa... Gimana cara ngumpulin tuh follower banyak banget. Saya pun tanpa ragu bertanya tips ke si Mai, panggilannya. 

Saya (S): "Hai, Mai. Boleh tanya-tanya gak? Gimana sih kamu bisa dapat follower yang banyak gitu? Keren ih kamu".

Mai (M): (membalas chat dengan bahasa gaul Malaysia) "Kalau nak dapat follower banyak, awak kena follow step-step nie. Satu, awak kena lah rajin blogwalking ke blog orang dan follow blog tu. Kalau orang dah kenal awak, mesti dia datang balik kat blog awak dan follow awak juga."

S: "Haah.. Saya juga udah sering blogwalking. Tapi mungkin masih belum masuk dalam kategori rajin kali ya."

M: "Dua, buat contest/giveaway. Paling mudah adalah segmen bloglist. Awak boleh buat syarat follow blog awak. Ramai akan join dan follow nanti."

S: 'Hmmmm, I'll try this', kata saya dalam hati. 

Terus Mai ngelanjutin.

M: "Tiga, letak button follower yang jelas. Kalau boleh masa awal-awal blogging nie letak pada bagian atas biar orang nampak dan senang nak klik 'follow'."

S: (Masih menyimak. Mai is typing...)

M: Empat, join segmen review. Buat masa sekarang ada segmen dari blog Syahirah Valiant. Bila orang review blog kita, nanti akan ramai lah yang akan lihat kehadiran blog kita tu. Mungkin ada juga orang yang akan jatuh cinta dengan blog kita."

Mai ikut memberikan link postingan Syahirah Valiant untuk saya. Tanpa ragu saya pun klik link nya dan ikutan join challenge nya.. 

Yup, mudah-mudahan ini bisa jadi salah satu cara saya menaikkan trafik di blog saya yang masih seumur jagung ini. The point is do as much as you can do. 

Semangat blogging Jasmi Lovers.. 

(((((Jasmi Lovers))))) lol ^^


12 comments:

  1. Nice tips. kalau kita nak join Syahirah Valiant tu mesti yang follow kita nanti orang-orang Malaysia juga kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya kemungkinan besar orang malaysia. Pasti keren kan ya.. Dapat follower dari luar negeri. hihihi

      Delete
  2. Hello Jasmi, harap membantu tips yang saya kongsi itu :)
    Seronok juga dapat kawan blog dari luar negara sendiri :P , tapi kamulah kawan pertama saya dari Indonesia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy pulak saya dapat kenal blogger hebat Malaysia macam Mai. Semoga boleh meet up someday.

      Tipsnya bermanfaat sangat. Thanks tau..

      Delete
  3. hi, saya datang dari segmen yang sama.. done follow awak :)
    Good Luck :) salam kenal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Intan. Salam kenal kembali ya.. Saya folback blog kamu.. :)

      Delete
  4. yay elsa join jugak segmen tu :)

    singgah :) http://elsaalicious.blogspot.my/2017/03/berhutang-bahagian-2.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai elsa.. Sorry baru balas.. Terskip pulak komen awak.. Saya dtg melawat ya.. Terimakasih sudah singgah dkt blog saya nie.

      Delete
  5. 🌸💓🌼Hi ... Singgah dari segmen yang sama ... Jangan lupa join contest kat Jom Bercontest dan singgah jenjalan kat Kisah Hidup Ku ... Semoga sentiasa sihat dan dimurahkan rezeki ... Maaf lambat blog walking ...🌸💓🌼

    #jombercontest
    #kisahhidupku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Hani.. Salam kenal.. Terimakasih atas doanya. Doa yang sama utk Hani juga.. ^^

      Delete